Egyéni korcsoportos Sakkvilágbajnokság - 2012.



November közepén Szlovéniában került megrendezésre a Korcsoportos Világbajnokság. Egyesületünket három versenyző képviselte. Karácsonyi Kata a 8 év alatti lányoknál, Karácsonyi Gellért a 8 év alatti fiuk mezőnyében, míg Gál Hanna Krisztina 14 éves lányoknál küzdött. Gál Hanna saját edzőjével értekezett, míg a kicsit velem konzultáltak és készültek a verseny alatt. A legjobb eredményt egyesületünk sportolói közül Gál Hanna Krisztina érte el. Sikerét saját maga fogalmazta meg:

A 11 fordulós versenyen szó szerint a világ majdnem minden tájáról kaptam ellenfelet. A csoportunk 119 fős mezőnyében 10. kiemeltként a 10. helyen végeztem 7,5 ponttal. A 10. fordulóig veretlen voltam, de sajnos az utolsó fordulóban az első táblán sötéttel játszva egy grúz lánytól vereséget szenvedtem. A verseny mezőnye nagyon erős volt, minden pontért nagyon meg kellett küzdeni. Sokat számított, ha tudtunk az ellenfélre készülni, de ez nem mindig jött be, akkor viszont erőből kellett játszani. Volt néhány olyan parti ahol új megnyitásokat játszottam, ezek rend szerint sikerrel jártak. Célom volt a vb kezdete előtt, hogy a legjobb 10-be bekerüljek, ez sikerült, bár kicsin múlott, hogy előrébb végezzek.

Gratulálunk Hannának a nagyszerű teljesítményhez. Hozzá kell tennem, hogy ha győz az utolsó fordulóban, akkor a második helyig tudott volna feljönni. A verseny egésze folyamán elől állt, játékában benne abszolút módon benne volt az éremszerzés. Egy versenyen mindig döntő az utolsó két forduló, itt Hanna csupán fél pontot szerzett, ez akadályozta meg a világraszóló eredményben. Az itt megszerzett tapasztalat hasznosítható lesz a következő világversenyeken.

Karácsonyi Kata nem várt nagy sikert könyvelhetett el. A nem várt jelző nem képzettségének, tehetségének szól, hanem annak hogy 2 évvel idősebbek közt közt érte el teljesítményét. Fiatal játékosunk még két évig szerepel még ebben a korcsoportban, ellenfelei mind jóval idősebbek voltak. Külön átnézve a saját korosztályát a versenyen, megszerzett pontok alapján, a holtversenyes első helyen végzett volna India társával holtversenyben! Tételesen összegezve 6 pontot szerzett, 2 döntetlen mellett 5 győzelmet aratott. Ellenfelei a világ legnagyobb utánpótlás nevelő műhelyeiből kerültek ki: A Lengyel, Amerikai, Grúz, Szlovén, Mongol, Kínai, Spanyol, Üzbég lányok igen felkészültek voltak. Pontszáma a 91 fős mezőnyben a 33. helyre volt elég. 10 értékszámmal növelte Fide élőjét. Szakmailag a lányok mezőnye még nem igazán ismeri a megnyitásokat, ezeket a hiányosságokat a játszma előtti felkészülésükben próbálják pótolni. Ennek köszönhetően sok azonos megnyitás alakult ki mind világossal és sötéttel is. Kata két játszmában követett el komolyabb hibát, ezeket elvesztette. A többi veresége fordulatos mérkőzésekben dőlt el, itt az eredmény javulhatott is volna. A középjátékokban felváltva ellenfeleivel kisebb hibák váltakoztak, míg a végjátékokat rendszerint erősebben játszotta meg, Ezekben képzettsége tükröződött, sokat hozhat ez még a jövőre nézve. Hosszútávon az orosz sakkiskola által legfontosabbnak ítélt végjátékok maximális ismerete hozhatja mag a sikert, mindamellett, hogy a játék többi részében is nagy fejlődésen kell keresztül menni. Biztos vagyok benne, hogy két év múlva a legnagyobb siker elérése lehet a cél.

Karácsonyi Gellért jól kezdett, remekül hajrázott, a verseny közepén viszont sok kihagyás hátráltatta. Remek ellenfelek ellen kellett megküzdenie. Csupán Belga ellenfelét mondhatjuk gyengébbnek, míg a többiek fejlett sakk kultúrával rendelkező országból jöttek. Orosz, Ukrán, Azeri, Amerikai, Kínai, Cseh, Kirgiz, és Szerb ellenfelei jól szerepeltek. Csupán két vereség érte, ezek a harmadik és negyedik fordulóban érték. A végére tűzbe jött, utolsó hét partijában veretlen maradt, négy győzelem mellett 3 remit szedve össze. A döntetlenekben is több volt. Ha tovább tart a verseny, talán még előrébb ért volna. Az összesen két vereség szép eredmény a 11 fordulós versenyen. Ez stabil játékra vall, mélyebben megnézve azonban a játszmákat tovább kell fejleszteni a megnyitási ismereteket. Egyes nyitásokat jól ismer, míg azok amelyekben kevés tapasztalata van, nehezen mentek neki. a veszets játszmákban nagy hibákat követett el, melyek könnyen orvosolhatóak hosszú távon. Az is látszott versenyzését, hogy az első világversenye, kevesebbet kockáztatott, pedig azokban a játszmákban ahol ezt megtette, ott sikerült nyernie. Bátrabb játékkal kell legközelebb előállni. Helyenként hullámzó játék őrölte edzője és szülei idegeit, de a verseny rangjához mérten összeszedte magát, és remekül teljesítette a célt. A 136 fős rendkívül nagy létszámú mezőnyben 7 megszerzett ponttal a 24. helyen ért célba, ugyanennyi pontja lett a 18. helyen végzett versenyzőnek is. Ez összesítve annyit jelent, hogy a mezőny első ötödében végzett azaz kapcsolódott a világ élmezőnyéhez!

Gratulálunk a három versenyzőnek a kimagasló teljesítményhez, játékukkal egyértelműsítették, hogy jó úton járnak.

Krizsány László

A témához kapcsolódó képek: