Úszó szakosztály


Naprakész információkat, a következő weboldalakon olvashat:

www.kobanyaswimming.com
www.kovacsagnes.hu/web
www.uszovilag.hu
www.csehlaszlo.hu

Az edzések időpontjai:


Szakosztályvezető: Turi Győrgy

Jól teljesítettek úszóink az glasgowi Európa-bajnokságon
2018 augusztus 23. - Glasgow

Jól teljesítettek úszóink az glasgowi Európa-bajnokságon: két ezüst, egy bronzéremmel (Késely Ajna), valamint egy ötödik, egy kilencedik, egy tizedik, valamint hat 10. utáni helyezéssel. A válogatott egyetlen triplázója és ezzel legeredményesebbje Késely Ajna volt, aki Turi György mesteredző pályafutása századik felnőtt világversenyes érmét is szállította. Ajna 1500 méter gyorson harmadik, 800 gyorson második volt. A zárónapon a 400 gyors fináléjában hatalmasat versenyzett, de a karhossz az olasz Simona Quadarella javára döntött és így ezüstérmet szerzett. Ajna 400 és 800 m-es ideje egyébként új Ifjúsági Európa-bajnoki rekord is.
Horváth Dávid legjobb eredményét a 4x100-as vegyesváltóban érte el ötödik helyezéssel, Telegdy Ádám pedig a 4x200-as gyorsváltóval kilencedik lett.
A Nyíltvízi Európa-bajnokság a Loch Lomond tavon volt, ahol a 25 km úszás versenyszámban induló Sömenek Onon Katát sem a hidegvíz sem az eső sem a bőrnyúzó neoprén uszóruha sem a táv hossza nem tudta megtörni és végül a 10 helyen csapott a célba!
Úszóink nagyszerű teljesítményt nyújtottak és a hazai klubok közül az első helyen végeztek.
Gratulálunk a versenyzőknek, edzőknek, az edzői csapatnak és mindenkinek, aki segítette ezt a kiváló szereplést.
Fotók: MTI, Cerkl Gábor, KSC

tovább

Késey Ajna Kőbánya Sportolója 2017-ben!
2018 március 15. - Budapest

Késely Ajnát ünnepeltük ma este, aki a Kőbánya Sportolója elismerő címet vehette át Kovács Róbert polgármester úrtól. Az eseményen részt vett dr. György István is, aki elmondta, hogy nemcsak a KSC elnökeként, hanem kőbányaiként és magyarként is nagyon büszke Ajnára, aki bár még csak 16 éves, de tehetségével Egerszegi Krisztinához hasonlítható. Szorgalmával és kitartásával, az úszás iránti alázatával szép eredményeket ért el és ezzel rengeteg örömet okozott nekünk az elmúlt évben.
Fantasztikus teljesítmény, fantasztikus úszások, fantasztikus 2017-es év, köszönjük Ajna és köszönet a szülőknek is. Természetesen köszönet Turi Györgynek, Güttler Károlynak és az edzöi kollektívának!
Ajna így írt a díjról:
Pár napja abban a kitüntetésben részesülhettem, hogy én vehettem át a Kőbánya Sportolója című díjat. Hatalmas elismerés ez nekem, ami visszaigazol hogy amit csinálok és amiért mindennap küzdök annak megvan az eredménye, mégha ez is sok küzdelemmel, csalódással és fájdalommal jár. De hogyan fejlődnénk ezek nélkül?! Óriási köszönet egész Kőbányának, edzőmnek Gyuri bának, aki nap mint nap segít és eltűri olykor "hisztieimet". Külön Karcsi bának is, aki ugyanúgy tudja mennyi munkával jár, hogy valaki elérje álmait, így engem is támogatva segít könnyebb esetleg nehezebb napjaimon. Nem utolsó sorban családomnak köszönöm, hisz nélkülük nem lennék most ott ahol, hiszen ők azok akik nap mint nap visznek edzeni, akik segítenek a nehéz napokon és akik együtt izgulnak velem minden egyes versenyen. Köszönöm azoknak az embereknek akik ugyanúgy szurkolnak nekem és bármikor számíthatok rájuk, legyen az egy mosoly vagy egy jó szó.

Video: TV10 Az év sportolója - Késely Ajna

tovább

Turi György mesteredző a MÚSZ szakmai alelnöke.
2017 szeptember 24. - Budapest

Alelnökké választotta szakosztályunk és az edzői csapat vezetőjét, Kőbánya díszpolgárát a MÚSZ vasárnapi rendkívüli közgyűlése.
A MÚSZ rendkívüli közgyűlése az Alapszabály módosító javaslatok tárgyalásával kezdődött, majd a vezető tisztségviselők megválasztásával folytatódott, ahol végül Dr. Wladár Sándort választották meg a Magyar Úszó Szövetség elnökének, Batházi Tamást főtitkárnak, Turi Györgyöt szakmai alelnöknek és Becsky Andrást általános alelnöknek. Az új elnökség 15 főből áll. Dr. Wladár Sándor a Közgyűlést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnokot kérte fel elnöki tanácsadónak, aki elfogadta a felkérést.
A sajtótájékoztatón Turi György elmondta, hogy annak köszönheti bekerülését ebbe a csapatba, hogy 38 évnyi edzői és 18 évnyi vezetői tapasztalata van. "Ezekkel azt az újjáépítést fogom segíteni, ami ismét a szakmát teszi az első szemponttá."

tovább

Fantasztikus Ajna!
2017 augusztus 29. - Indianapolis

Újabb világbajnoka van Kőbányának! Késely Ajna személyében a Kőbánya SC is adott versenyzőt a junior világbajnokságon szereplő magyar csapatnak Indianapolisban. Ajna a 400 m-es gyorsúszásban óriási fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Ebben a számban egyébként idén a junior EB-n, a felnőtt OB-n és az ifi OB-n is aranyérmes lett.
A világbajnoki cím mellé 200, 800 és 1500 méter gyorson ezüstérmet szerzett és még egy ötödik helyezéssel is segítette a magyar csapatot a pontversenyben a 4x200-as női gyorsváltó tagjaként.
Ajnának fantasztikus éve volt, hiszen - ha csak a legjobb eredményeit nézzük -, akkor idén a junior EB-n hat aranyérmet, a felnőtt VB-n két hatodik, egy nyolcadik és egy kilencedik helyezést és a junior VB-n egy arany és három ezüstérmet szerzett, többször megdöntve a korosztályos rekordokat.
Persze azt se felejtsük el, hogy a FINA VB-n Kenderesi Tamás társaságában milliók előtt mondta a sportolói eskü szövegét.
Fantasztikus teljesítmény, fantasztikus úszások, fantasztikus 2017-es év, köszönjük Ajna. Természetesen köszönet Turi Györgynek, Güttler Károlynak és az edzöi kollektívának is! Hajrá Köbánya SC, dolgozunk tovább.

tovább

Ajna első nagypályás OB aranya
2017 április 21. - Budapest

Nagy csatát hozott a 17. FINA Világbajnokság szellemében zajló úszó országos bajnokság női 400 méteres gyorsúszó számának döntője. A 15 éves Késely Ajna legyőzte az olimpiai bajnok Hosszú Katinkát és az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárkát.
A nők 400 méteres gyorsúszó távján három A-szintes versenyzője volt a magyar úszósportnak az országos bajnokság előtt, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka és Késely Ajna mondhatta ezt el magáról, így nagy tétje volt a döntőnek – függetlenül attól, hogy egyelőre nem ismert, Hosszú indul-e a távon a nyári, 17. FINA Világbajnokságon.
Nos, a döntőben a 15 éves Késely Ajna fantasztikus versenyzéssel győzött Hosszú Katinka előtt, Kapás Boglárka lett a harmadik. A Kőbánya SC fiatal úszója két másodpercet javított egyéni csúcsán, de így is a harmadik legjobb idővel rendelkezik a vb-kvalifikációt illetően. Meg kell majd várni, Hosszú Katinka vállalja-e a vb-indulást, ezt követően dől el, Késely megkapja-e a lehetőséget a Duna Arénában júliusban.
„Nagyon izgultam, még jobban, mint 1500-on, pedig az egy hosszabb táv. Sokan mondták, hogy nagyon drukkolnak nekem. Lassan másfél éve nem tudtam ezt az időt megúszni, ennek most nagyon örülök. Remélem, úszhatok majd a vb-n ebben a számban, nagyon várom már, mert ez egy elég jó szám” – összegzett boldogan Késely Ajna.
Forrás: fina-budapest2017

tovább

Kőbánya képviselő-testülete nevében Kovács Róbert polgármester úr is gratulált Turi György mesteredzőnek, a Kőbánya SC úszó szakosztálya vezetőjének abból az alkalomból, hogy beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába.
2016 november 19. - Budapest

Dr. György István: "A Kőbánya SC elnökeként ismét szeretném megköszönni a mesteredző, valamint Kovács Róbert polgármester úrnak és a képviselő-testületnek Kőbánya sportéletét is támogató munkáját, valamint a Kőbánya SC-nek nyújtott támogatását. Célunk az, hogy a lehető legjobb feltételeket tudjuk megteremteni a sportolóinknak ahhoz, hogy tovább emelhessék Kőbánya jó hírét, valamint - a jövőt is szem előtt tartva - minél több gyermekkel ismertessük meg és szerettessük meg a sportot, amely becsületre, tisztességre tanít és kitartó munkára ösztönöz."

tovább

Turi György a Magyar Úszó Hírességek Csarnokában!
2016 november 6. - Százhalombatta

A negyedik beiktatási ünnepséget tartották Százhalombattán, ahol újabb öt nagyság került be a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába, köztük a Kőbánya SC vezető edzője, Turi György.
Az úszócsalád legnagyobb ünnepségén jelenlegi edző kollégája és barátja, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Güttler Károly tartotta a laudációt, melyben három dolgot emelt ki.
Az első a nagyszerű edző, mert több mint 30 éves pályafutása során olyan óriási úszóknak lehetett már a 2000-es éveket megelőzően Kiss László mellett felkészítője, mint Orosz Andrea, Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Güttler Károly, majd később egészen napjainkig a Kőbánya Sport Clubbá alakult úszó szakosztály vezetőedzőjeként Cseh László, Risztov Éva, Dara Eszter, Bernek Péter, Kozma Dominik, Pulai Bence, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána.
A második, hogy nagyszerű családapa és nagypapa, Viktória lánya immár három fiú unokával ajándékozta meg. Persze mindhármuk a nagypapára hasonlít, vagy az eszénél, vagy az alkatánál, vagy pedig az akaratánál fogva.
Harmadszor mert nagyszerű ember, hiszen nevelt fiai olimpikonok lettek, sőt Bence Londonban 5. helyezett volt, míg Európa-bajnokságról bronzéremmel gazdagította a családi hagyományokat. Bence mellett pedig Vince is kijutott a riói olimpiára... két testvér és a nevelőapa együtt!
A pályafutása érdekesen kezdődött, hiszen ha nem egy gimnáziumba jár Hargitay Andrással és Verrasztó Zoltánnal, egy osztályba Sós Csabával valamint Rudolf Róberttel, talán sohasem kerül a medencék környékére – így viszont a testnevelő-tanárból idővel úszóedző lett és Kiss László maga mellé vette a Bp. Spartacusba.
Laci bácsi, aki a motiválásnak hihetetlen nagy mestere volt, olyan szinten tudott manipulálni, hogy tanítani lehetne. Először arra vette rá Turi Györgyöt, hogy építsen ki magának egy csoportot (a legelső csoportjában rögtön ott volt a nyolcéves Egerszegi Krisztina). Utána szépen húzta a mézes madzagot előtte: a saját csoport után az első bajnok lett a cél, utána a több bajnok, majd a mércét emelve a válogatott versenyzők kinevelése. Végig kitartott Kiss László mellett annak ellenére, hogy hívta Széchy Tamás is.
A sydneyi olimpia után Laci bácsi befejezte a Spartacusnál, így Turi György kapta meg a legnagyobb magyar úszó szakosztály vezetését. Kiválóan bánt az örökséggel. Kovács Ági edzésein immár főszerepet vállalva 2001-ben világbajnoki címig segítette a kiváló mellúszót, majd Cseh Lászlóval döntött Európa- és világcsúcsokat 2003-at követően és vitte őt is világbajnoki címig, később olimpiai ezüstérmekig.
A 2005-től Kőbánya SC-vé lett klub folyamatosan a legeredményesebb magyar úszóegyesület maradt, a Kőér utca pedig afféle mintaműhely, ahol csodálatos szervezettségben nevelik a különböző korosztályokat, – kezdve a hátsó kismedencés oktatástól, ahol felesége Zsuzsanna, rendkívüli érzékkel és eredménnyel oktatja a nebulókat – a nagymedencés pallérozásig. Bár az elmúlt években több érett klasszis ment el a csapatból, Késely Ajna révén máris megvan a legújabb, egyre csiszoltabbnak tűnő gyémánt (csak az idei termése: négy ifi Eb-arany, felnőtt Eb-arany, olimpiai 6. hely). Telegdy Ádám révén pedig - akinek most kezd kibontakozni tehetsége - újabb férfi versenyző bukkant fel a csapatban. Nehézségek ide vagy oda, Rióban megint csak a kőbányások voltak legtöbben az olimpiai csapatban, szám szerint nyolcan.
Turi György pályafutása során számtalan eredménye mellett 63 aranyéremhez, 50 db ezüstéremhez, 43 db bronzéremhez segítette tanítványait, akik 12 Európa-rekordot, 5 rövidpályás világrekordot, 10 rövidpályás Európa-rekordot, 2 junior világrekordot és több mint 250 országos rekordot úsztak.
Munkája elismeréseképpen kapott mesteredzői címet (1991), lett az Év edzője (2008). Kitüntették a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztjével (2004), a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével (2008) és a Magyar Érdemrend Tiszti keresztjével (2015).
Kőbánya díszpolgári címet adományozott részére, a Fővárosi Önkormányzat pedig Papp László Budapest Sportdíjjal jutalmazta.
A Kőbánya SC vezetése büszke arra, hogy úszó szakosztályának vezetője tagja lett a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának és szeretettel gratulál a magas elismeréshez.

tovább

A Köbánya SC adja a riói 36 fös magyar úszócsapat legtöbb versenyzőjét, szám szerint nyolcat, akik között az egész delegáció legfiatalabb versenyzője is a Kőbánya SC sportolója!
2016 július 14. - Budapest

Íme a nyolc úszónk, akik nemcsak Magyarországot, hanem a főváros legsportosabb kerületét, Kőbányát is képviselik Turi György mesteredzö vezetésével a riói olimpián:
Horváth Dávid, Késely Ajna, Pulai Bence, Pulai Vince, Reményi Ármin, Risztov Éva, Szabó Norbert és Telegdy Ádám.

Triplán aranyos Ajna
2016 július 9. - Hódmezővásárhely

A 14 éves Késely Ajna – jelentős kontinensviadal-rekorddal – harmadik aranyérmét szerezte meg a hódmezővásárhelyi ifjúsági úszó Európa-bajnokságon, ezúttal 200 m gyorson. Mivel Késely Ajna 200 m gyorson döntőre készült, érezhettük, hogy nem maradunk érem, sőt magyar Himnusz nélkül a vasárnapi zárónap miatt – a szokásoknak megfelelően – csendesebb szombati programban sem. A Kőbánya SC aranylánya száz méter után már vezetett, s minden korábbinál szorosabb csatában megnyerte önmaga harmadik, a magyar csapat negyedik aranyérmét.
Késely Ajnának három a magyar igazság • Forrás: MÚSZ

„Iszonyatosan nehéz volt, ez a táv már tényleg nagyon fájt – értékelt a levegőhöz csak nagy küzdelem árán jutó bajnoknő. – Az utolsó ötven méteren érzékeltem, hogy jönnek fel rám, azt hittem, meghalok, de valahogy maradt még erőm. A három aranyérem közül egyértelműen ezt szereztem meg a legnehezebben, életemben nem úsztam még 1:58-on belül, még most is nehezen fogom fel, hogy sikerült."
Csak halkan jegyezzük meg: a teljesítménye egyébként igencsak ígéretes az olimpiára, egészen pontosan a 4×200 m-es női gyorsváltóra nézve...
Forrás: utánpótlássport.hu

A Hódmezővásárhelyen zajló ifjúsági Európa-bajnokság nyitónapján Késely Ajna aranyérmet szerzett.
2016 július 6. - Hódmezővásárhely

Olimpiai kvalifikált úszónk végig az élen haladt, az utolsó száz méteren pedig otthagyta a mezőnyt. Ajna nagyszerű (három korosztály hazai csúcsát is jelentő) idővel, 8:34,37-vel győzött és Európa-bajnoki címet szerzett.

Késely Ajna a második napon új Európa-bajnoki rekorddal 400 gyorson is ifjúsági Európa-bajnok! A mai aranyon felül még egy ezüstöt is szerzett 55,48-as idővel a 4X100 mix gyorsváltó tagjaként, ahol Magyarország a második helyen végzett.
Ezzel nem volt vége a kőbányai sikereknek, mert Berecz Blanka még egy nagyszerű 6. helyezést ért el 200 pillangón.

tovább

Késely Ajna Európa-bajnok!
2016 május 20. - London

A Kőbánya SC gratulál mind az öt lánynak, akik a 4x200-as gyorsváltóban aranyérmet szereztek a londoni Európa-bajnokságon. Versenyzőnk, a 14 és fél éves Késely Ajna volt az ötödik tagja a váltónak, aki a döntőbe jutásért reggel 1;58,93-mal a második legjobb időt úszta. Csak a protokoll miatt nem állhatott fel a dobogóra, vagy elfelejtkeztek róla...?

tovább

„A hónap műhelye” 2015 december
2016. január 29. - Budapest

Egyedülálló sorozatot mondhat magának a Kőbánya SC úszószakosztálya, hiszen képviselői a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díj három éves történetében már harmadszor gyűjtötték be a havi elismerést. Az óesztendő utolsó hónapjában, decemberben a viszonylagos uborkaszezon ellenére kiemelkedőt nyújtottak a Kőér utcai uszoda ifjú hősei.

A sikersorozat december második hétvégéjén, Hódmezővásárhelyen kezdődött, akkor rendezték ugyanis a közép-európai országok juniortalálkozóját. A hagyományos viadalon szintén a hagyományoknak megfelelően jól szerepeltek a magyarok. Remekelt Késely Ajna: a 14 éves ígéret halmozta a rekordokat, egymaga hat elsőséget gyűjtött be egyéni számokban, s két váltót is sikerhez segített. Döntően az ő teljesítményének köszönhető, hogy – a nem csak kőbányás versenyzőket számláló váltókat is hozzáadva – 8 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek a Kőér utcaiak.

Ugyanebben az időszakban Horvátországban indultak a legjobb tíz éves úszók. A 25 méteres medencében számos új korosztályos rekord született, a Kőbánya SC pedig 15 első, 5 második és 1 harmadik helyet gyűjtött be. Az évet a győri nemzetközi viadal zárta, amelyen Berecz Balázs (2000), Berecz Blanka (2002), Golopencza Nóra (2004), Miszlai Martin (2006) és Sámóczi Milán (2005) is több számban győzött a korosztályában. A nagy dobás azonban ismét Késelyé volt, aki a sikerek mellett olimpiai A szintet tempózott 400 m gyorson.

Az egyéni végeredmény:
1. Kőbánya SC (úszás) 9. helyezési szám
2. Ózdi Súlyemelő és Fitness Klub (súlyemelés) 13. hsz.
3. Sebestyén Korcsolya SE (műkorcsolya) 15. hsz.
4. Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület (lövészet) 16. hsz.
5. Kecskeméti Judo Club (judo) 22. hsz.

tovább

Triplázó Kőbánya...
2016. január 21. - Budapest

A kőbányai úszók harmadszor "A hónap műhelye" díjazottjai!

Egyedülálló sorozatot mondhat magának a Kőbánya SC úszószakosztálya, hiszen képviselői a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díj három éves történetében elmondhatják magukról, hogy háromszor begyűjtötték az egyik havi elismerést. Az óesztendő utolsó hónapjában, decemberben a viszonylagos uborkaszezon ellenére kiemelkedőt nyújtottak a Kőér utcai uszoda hősei.

A sikersorozat december második hétvégéjén, Hódmezővásárhelyen kezdődött, akkor rendezték ugyanis a közép-európai országok juniortalálkozóját. A hagyományos viadalon szintén a hagyományoknak megfelelően jól szerepeltek a magyarok. Remekelt Késely Ajna: a 14 éves ígéret halmozta a rekordokat, egymaga hat elsőséget gyűjtött be egyéni számokban, s két váltót is sikerhez segített. Döntően az ő teljesítményének köszönhető, hogy – a nem csak kőbányás versenyzőket számláló váltókat is hozzáadva – 8 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek a Kőér utcaiak.

Ugyanebben az időszakban Horvátországban indultak a legjobb tíz éves úszók. A 25 méteres medencében számos új korosztályos rekord született, a Kőbánya SC pedig 15 első, 5 második és 1 harmadik helyet gyűjtött be. Az évet a győri nemzetközi viadal zárta, amelyen Berecz Balázs (2000), Berecz Blanka (2002), Golopencza Nóra (2004), Miszlai Martin (2006) és Sámóczi Milán (2005) is több számban győzött a korosztályában. A nagy dobás azonban ismét Késelyé volt, aki a sikerek mellett olimpiai A szintet tempózott 400 m gyorson.

Forrás: http://www.utanpotlassport.hu/2016/01/21/triplazo-kobanya-gyoztes-mac/

Güttler Károly a Magyar Úszó Hírességek Csarnokában!
2015 november 15. - Budapest

A harmadik beiktatási ünnepséget tartották Százhalombattán, ahol újabb hat nagyság került be a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába, köztük a Kőbánya SC jelenlegi edzője, Güttler Károly.

Az úszócsalád legnagyobb évi ünnepségén az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok is a hírességek közé emeltetett. A laudációt egykori mestere, jelenlegi edző kollégája és barátja, Turi György tartotta, aki meghatottan idézte fel a kiváló mellúszó legendásan hosszú, négy olimpián átívelő pályafutásának néhány eddig nem ismert, ám igen fontos állomásait.
Güttler Károly Európa-bajnok, kétszeres olimpiai és világbajnoki ezüstérmes mellúszó. 1993-ban a világ legjobb úszójának választották. Szakedző, 2003-2013-ig az ifjúsági úszóválogatott szövetségi kapitánya. 2012 óta tagja a MÚSZ elnökségének, az Utánpótlás Bizottság elnöke. 2013 óta a Kőbánya SC edzője.
A Kőbánya SC vezetése szeretettel gratulál a magas elismeréshez.

tovább

Risztov Éva "hazatért".
2015 október 2. - Budapest

Ma a Kőér utcai uszodában megállapodás született arról, hogy Risztov Éva, a londoni olimpiai játékok 10 kilométeres nyílt vízi versenyének aranyérmese mostantól a Kőbánya Sport Clubban folytatja pályafutását. Éva egy plusz egy évre szerződött klubunkhoz. A megállapodást csütörtökön írta alá Risztov Éva dr. György István klubelnökkel, Gyárfás Tamásnak, az úszószövetség elnökének, Kiss Lászlónak, a válogatott szövetségi kapitányának és Turi Györgynek, a KSC vezetőedzőjének jelenlétében.
A londoni olimpia 10 kilométeres versenyének aranyérmese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy korábbi egyesületénél egykori mesterével, Turi Györggyel látja biztosítottnak a felkészülést a jövő évi ötkarikás játékokra. Úgy fogalmazott, arra készül, hogy "nagyon szépen" zárja le pályafutását.
"Mindent megteszek, hogy Rióban eredményes legyek, és éremmel térjek haza" - jelentette ki a harmincéves úszó.

Dr. György István klubelnök arról beszélt, hogy kellenek a példaképek, és Risztov Éva visszatérésével ilyen szempontból is erősödtek. Reagált azokra a sajtóhírekre is, melyek neves úszók egyesületünkből való eligazolását adták hírül: "Mind nekem, mind az egyesület vezetésének az a véleménye, hogy ettől nem változott meg a Kőbánya SC-ben folyó eredményes munka, nem rendült meg a bizalom Turi Györgyben és edzői csapatában, sőt mi úgy gondoljuk, hogy ebben a sportágban csak a kemény munka, a sportág iránti alázat és a kitartás hozhatja meg a gyümölcsét. Mint ahogy az idei évben is meghozta, hiszen egyesületünk a delfintől a felnőttig minden korosztályban megállta a helyét és ismét az élen végzett a pontversenyben annak ellenére, hogy Cseh László, Kozma Dominik és Bernek Péter - akiknek szívből kívánom, hogy találják meg a számításukat, hiszen az alapokat itt kapták - már nem tartozott a klubhoz.

Tudomásul kell venni, hogy a sportágban megjelent a pénz, hatalmas szükség van a versenyzők eredményeire, hiszen a klubok az eredményesség után kapják a támogatást. Mi pedig nevelünk és nem engedjük, hogy a versenyzők pressziói határozzák meg ennek az eredményes műhelynek a tevékenységét. Egy egyesület, szakosztály, edző, éveket, sőt, évtizedeket belefektet egy sportolóba, aki aztán egy pillanatnyi ötlettől vezérelve felrúghatja a megállapodást, ami ellen persze semmiféle védelme nincs a klubnak.

Természetesen a fiataloknak szükségük van példaképekre, olyan versenyzőkre, akikre felnézhetnek. (Pl. Késely Ajnát is magas szinten motiválja Egerszegi Krisztina példája és versenyzői nagysága és ezért is képes keményen és tudatosan dolgozni.) Ezért aztán nem jó, ha nincs az uszodában ilyen példakép, úgyhogy nagyon örültünk, amikor Risztov Éva úgy döntött, hogy „hazatér”. Így ismét van egy – nem is akármilyen, olimpia bajnok – felnőtt sportolónk, aki példaképe lehet ennek a több száz gyereknek, akik a „Jövő bajnokai” vagy a „Minden gyermek tanuljon meg úszni” programban szerepelnek, vagy egyszerűen csak itt edzenek és versenyeznek."

Turi György elmondta, hogy találkozásuk meggyőzte, "Évi komolyan gondolja a közös munkát". Felidézte a közös múltat, megemlítve, hogy irodájában még mindig fő helyen van az úszónő fotója.
Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök hangsúlyozta, Kőbánya, a klub folyamatos eredményessége is garancia rá, hogy ismét sikeres lesz a Turi-Risztov kettős.

"Bízom benne - tette hozzá -, hogy Rio után még a 2017-es magyarországi világbajnokságon is indul Risztov Éva."

Kiss László szövetségi kapitány visszaemlékezett arra az időre, mikor Éva elkezdett úszni a kezei alatt, Radványi Gábor alpolgármester pedig azt emelte ki, hogy Kőbánya továbbra is támogatja a KSC-t és örül annak, hogy olimpiai bajnok példaképe van a kerületi gyerekeknek.
Az olimpiai címvédő a nyári kazanyi világbajnokságon tizedik lett 10 kilométeren, ezzel szerezte meg a riói ötkarikás kvótát.

tovább

Risztov Éva és Turi György újra együtt.
2015 szeptember 23. - Budapest

Nyíltvízi úszó Olimpiai Bajnokunk Risztov Éva a Kőbánya SC színeiben folytatja. Tíz év után újra Turi György irányítja az olimpiai bajnok edzéseit.
Ma délelőtt megállapodás született arról, hogy Risztov Éva, a londoni olimpiai játékok 10 kilométeres nyíltvízi versenyének aranyérmese, a jövőben a Kőbánya Sport Clubban folytatja pályafutását, így a 2016-os riói olimpiára való felkészülést is.
Az igazolást "hazatérésnek" is lehet nevezni, hiszen 2001-től 2005-ig már volt a Kőbánya, illetve annak elődje, a Budapesti Spartacus úszója, és ennek az egyesületnek a színeiben lett háromszoros világbajnoki- és hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes. Mestere azokban az időkben Turi György volt, aki tíz év után "kapja vissza" neves tanítványát, immár olimpiai bajnoki címvédőként, illetve a kazanyi világbajnokságon riói kvótát szerző olimpikonként.
Risztov 2009-es visszatérése óta, az elmúlt években a Debreceni Sportcentrum sportolója volt, ahol minden támogatást megkapott. "Sokat köszönhetek Debrecennek, amit mindig is fontosnak tartottam elmondani. Bízom benne, hogy a 2012-es olimpiai arany, ami a város első olimpiai érme, méltó bizonyítéka annak, hogy sikeres együttműködés volt a miénk."- mondta Risztov.
Risztov szabadon választhatott klubbot magának, mivel eddigi debreceni szerződése augusztusban lejárt.
"Több ajánlatom is volt, és nem tagadom, hogy a szívemre hallgattam, ami oda húzott vissza, ahonnan sikereim indultak. Ott szeretném befejezni, ahol elkezdtem. Megrendítő érzés volt belépni a Kőér utcai uszodába, ahol még az illatok is emlékeket jelentenek. Én ide tényleg hazajöttem." – kommentálta átigazolását Risztov Éva.
A Kőbánya SC vezetése nagy örömmel fogadta Éva hazatérését: "Bízunk benne, hogy a régi sikerek színhelyén méltó körülményeket biztosítunk olimpiai bajnokunknak." – mondta dr. György István, az egyesület elnöke.
A szerződés ünnepélyes aláírása október 1-én 11 órakor lesz, ahová a sajtó képviselőit is szeretettel várjuk. A részletekkel kapcsolatosan később küldünk tájékoztatást.

tovább

Késely Ajna negyedik aranyérmét is megszerezte a tbiliszi EYOF-on.
2015. augusztus 2. - Tbiliszi

A mieink közül rajta kívül Huszti Dávid hihetetlen egyéni csúccsal bronzérmet szerzett az 1500 méteres gyors döntőjében 15:32,00-es időeredménnyel.
Jól belehúztak versenyzőink, a magyar csapat összesen 8 arany, 3 ezüst és 5 bronzérméből 4 arany, 1 ezüst és egy bronzérmet szereztek.
Íme a mérleg: Késely Ajna 200 pillangón, 200, 400 és 800 gyorson arany, 100 gyorson ezüstérmet szerzett. Rajta kívül Huszti Dávid 1500 gyors bronzérmes, Berecz Balázs pedig 200 mellen 8.
Alakul a 2017-es "úszóév" magyar csapata jelentős kőbányai támogatással. Köszönjük a versenyzőknek és a Kőbánya SC edzöi kollektívájának ezt a fantasztikus sikert!

Egerszegi Krisztina szavai is sokat segítenek a háromszoros EYOF győztes Késely Ajnának
A rajtlistákat böngészve Késely Ajna, a magyar úszósport kivételes tudású reménysége titokban számított a győzelemre a 200 pillangón és a 400 gyorson is, arra viszont nem, hogy nagy egyéni csúcsának köszönhetően a 800 gyors döntője után még hab is kerülhet a maga sütötte tortára. A Tbilisziben zajló Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) heteken belül 14 esztendős triplázója büszkén tett említést arról, hogy a mentorának is nevezhető ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinával szokásukhoz híven a mostani versenyek alatt is többször váltott levelet, és azokban nem csupán az úszásról esett szó…
„Pompásan éreztem magamat a tavalyi dohai rövid pályás felnőtt világbajnokságon, ahová Kiss Laci bácsi, a válogatott vezetőedzője tapasztalatszerzés céljából vitt el, de egyelőre az a környezet való igazán nekem, ahol a velem egyidős lányokkal versenyezhetek” – nyilatkozta a Kőbánya SC úszója a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.
Ajnára a közelmúltban sok ígéretes versenyzőjétől (is) megválni kényszerülő Turi György vezetőedző úgy vigyáz, mint a szeme fényére, Egerszegi Krisztina, a nagy elődje pedig bokros teendőinek ellátása mellett is rendszeresen szakít időt arra, hogy is védence kérdéseire kimerítő választ adjon. Akin megakad „Egérnek” a szeme, az csak rendkívüli sportoló lehet…
Eljutni Rióba, Tokióban pedig bizonyítani
„Nagyon bízok abban, hogy már a két év múlva következő magyarországi világbajnokságon is a válogatott csapat tagja lehetek – folytatta - , talán a 400 gyorson nyílhat lehetőségem a szereplésre, vagy inkább a 4x200-as váltóban. Napi öt-hat órás edzés remélhetőleg elég is lesz az álom megvalósulásához. Tisztában vagyok azzal, hogy ha olimpikon leszek, Rióban egyelőre csak az egyéni csúcsaimat ostromolhatom, mert az „én” olimpiám valójában majd a 2020-as, a tokiói lehet.
Testmagasságom még csak 162 centiméter, amire azt mondja Güttler Karcsi bácsi (a kétszeres olimpiai és világbajnoki ezüstérmes mellúszó, Túri György segítőtársa – a szerk.), hogy a nyár végén akár 165 is lehetek, mert ilyenkor nőnek igazán a gyerekek, és amúgy is jót fog tenni néhány hét pihenés a családommal. Egyelőre viszont az a helyzet, hogy a nagyok társaságában kicsinek érzem magamat.”
Szárazföldön még nehezebb
Amióta Turi György vette át a felkészítésének irányítását, egyre nagyobb terhelésű edzések feladatával kell megbirkóznia.
„A vízben jól boldogulok, de a szárazföldi edzések egyelőre nagyon nehéznek tűnnek. De muszáj mindent megcsinálni, mert nem csak jó technika és vízfekvés kell (ami Egerszegi szerint bámulatos), hanem erő és állóképesség is.”
A kőbányai vezetőedző nemrégiben áradozva nyilatkozott Késely Ajnáról. Elmondta: ennek a lánynak az örökölt képességei, az izomzata, az ízületi hajlékonysága, valamint a csontösszetétele is fantasztikusan jó, nem mellékesen a tanulékonysága és céltudatossága, ezen kívül a korát meghazudtoló érett gondolkodása is hozzájárulhat a töretlen fejlődéséhez.
„Három arany és egy ezüst után az EYOF pénteki versenynapján még a 200 gyorson is megpróbálok érmet szerezni. Talán meglesz a negyedik győzelem is, amit már habnak se nevezhetek, annál inkább életem egyik csodájának. Amint hazaérek, „átváltok” a kazanyi világbajnokságra és nagyon szorítani fogok azoknak a nagy versenyzőknek, akikre példaképeimként is tekintenek. A legjobban Kenderesi Tominak szurkoltam volna, aki a betegsége miatt nem utazhatott el a világbajnokságra. Gyors gyógyulást kívánok neki, és nagyon remélem, hogy a Riói olimpián mind a ketten ott lehetünk” – így zárta a nyilatkozatát Késely Ajna.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

tovább

Ajna a Tbilisziben rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra készül.
2015 július 10.

A serdülő OB tíz aranya után jó eredményeket vár magától.
Részletek: http://www.utanpotlassport.hu/2015/07/09/villamgyors-kiseger/

Jól szerepeltek nyíltvízi úszóink az első alkalommal Magyarországon megrendezett FINA/HOSA Nyíltvízi Világkupa fordulón.
2015 június 22. - Budapest

Rohács Réka 59:06.35 idővel ifjúsági bajnoki címet szerzett. Réka (aki 14 éves és csak 44 kg) egyébként együtt versenyzett a felnőttekkel és közöttük is második helyen végzett, bár a hideg víz biztos nem neki kedvezett. Huszti Dávid az ifjúsági fiúk között 0:55:16.94 idővel ezüstérmes lett. A női versenyben Orosz Viktória 1:01:16.51 idővel harmadik lett, Drigán Zoltán 2:23:01.09 idővel a junior fiúk versenyében ezüst, Sömenek Onon Kata 2:25:08.35 idővel a junior lányok versenyében bronzérmet szerzett.
Rohács Réka, Drigán Zoltán, Huszti Dávid ezzel a teljesítménnyel kiharcolta a helyét a július közepén Svájcban megrendezésre kerülő junior és ifjúsági nyíltvizi Európa-bajnokságra, Sömenek Onon Kata pedig tartalék.

tovább

A mai napon a MÚSZ közgyűlésén újabb elismerést kapott a Kőbánya SC.
2015 május 23. - Budapest

Turi György mesteredző a 2014. évi eredmények alapján a "Legeredményesebb ifjúsági korú versenyző edzője" elismerést vehette át Gyárfás Tamástól. A közgyűlés újabb öt évre elnökévé választotta Gyárfás Tamást és az eddigi főtitkár dr. Szabó Tündét pedig alelnökké. Örömünkre szolgál, hogy a kőbányai szakosztály egykori edzője, a ma szövetségi kapitány Kiss László, jelenlegi edzője Güttler Károly is az elnökség tagja lett. Elnökségi tag lett Cseh László is, akinek a kőbányás gyökereit nem kell bemutatni.

Mindannyiójuknak szívből gratulálunk!

Turi György magas állami kitüntetése
2014 március 14. - Budapest

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere magas állami kitüntetéseket adott át a művészeti, kulturális és sportélet arra érdemes tagjainak a Pesti Vigadó impozáns dísztermében. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt Polgári Tagozatát kapta szakosztályunk és edzői csapatunk vezetője, Turi György mesteredző.

Kitüntetettünk első nyilatkozata:
Szívemből gratulálok kollégáimnak. Köszönet a felterjesztőknek (MÚSZ), nem utolsó sorban azoknak, akik segítették munkámat (egyesületemnek a KSC-nek), valamint családomnak, akik elviseltek éveken keresztül...

Elismerés a magyar úszósportnak, hogy rajta kívül a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatát kapta a MÚSZ szakmai alelnöke, dr. Tóth Ákos, dr. Szabó Tünde főtitkár pedig a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

A Kőbánya SC elnöksége szeretettel gratulál mindhárom díjazottnak, de természetesen külön is Turi György mesteredzőnek.

tovább

Egerszegi Krisztina már két éve felfigyelt Késely Ajnára
2014. október 30. - Budapest

Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának már két éve a gyerekbajnokságon megakadt a szeme az akkor még csak 11 esztendős Késely Ajnán, akit első látásra megkedvelt. A Kőbánya SC fiatal üdvöskéje a minap érkezett haza riói edzőtáborból, ahol az ifi olimpiai bajnok Szilágyi Liliánáékkal ismerkedett a 2016-os olimpia helyszínével.
„Azonnal feltűnt, hogy milyen szépen és jól úszik, miközben sorra döntötte a korosztályos rekordokat, köztük az enyémet is. Még ott, a miskolci eredményhirdetés után odajött hozzám ez az aranyos és tehetséges kislány, és azonnal a kedvencem lett. Egy ifjú „szakmabéli”, akinek az útját érdemes figyelemmel kísérni. Azóta is tartom a kapcsolatot vele és az édesanyjával, olykor tanácsokkal is ellátom, de ezek tartalma szigorúan csak kettőnkre tartozik. Kívánom neki, hogy a jövőben is elsősorban az eredményeivel és a szerénységével hívja fel a figyelmet magára. Szívemből örülök annak, hogy Kiss Laci „Bácsi”, a szövetségi kapitány őt is elviszi Dohába, az év végi rövid pályás világbajnokságra, ahol nagyon sokat tanulhat a „nagyok” között” – nyilatkozta Egerszegi Krisztina a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.
„Egér” csak most tudta meg, hogy a finn eredetű Ajna keresztnév jelentése a szépség, a báj, a kedvesség és Isten kegyelme.
„Hát ez mind illik a kedvencemre, és én tényleg nagyon szorítok neki, hogy az elkövetkezendő években, egészen a 2021. évi budapesti világbajnokságig a legszebb tervei is valóra válhassanak” – tette hozzá az újkori olimpiai játékok egyik legsikeresebb szereplője, akinek az idejében még nem voltak pénzdíjas világkupaversenyek, és aki csupán egyetlen rövidpályás kontinensbajnokságon próbálhatta ki magát.
Késely Ajna a Kőbánya SC sportolója, ahol a szakembergárda élén az egykor még Egerszegivel is foglalkozó Turi György áll.
„Ajnában minden megvan ahhoz, hogy beérje a magyar élmezőny legjobbjait és a nemzetközi versenyeken is bizonyítani tudjon – vette át a szót a szakember. - Örökölt képességei, az izomzata, az ízületi hajlékonysága és a csontösszetétele, ennek köszönhetően az ideális vízfekvése mind-mind a javára vannak, és mindehhez ott van még a tanulékonysága, az otthonról hozott jó nevelése, a korát meghazudtoló érett gondolkodásmódja. Ilyen egybeesés ritkán adódik, és éppen ezért merem kimondani, hogy ez a kislány, aki lassan elérkezik a nagylánnyá válás korszakába, a szakosztályunk féltve őrzött kincse” – hangsúlyozta Turi György.
Késely Barnabás, Ajna édesapja nem titkolja, hogy tudatos döntések sorát hozták meg annak érdekében, hogy az egészen mostanáig háromnegyed 5-kor kelő, naponta 5-6 órát edző lányuk dolgát meg tudják könnyíteni. Miközben persze a sportszakmai előrehaladását is biztosítani tudják. Így került a nagyobbik lányuk az augusztusi A hónap műhelye-díjban részesült Kőbánya SC kötelékébe, az ahhoz közel eső kispesti Pannónia Általános iskolába, és a szülők még munkahelyet is változtattak, hogy többet tudjanak tenni Ajnáért.
„A lányunk 8 éves volt, amikor először vett részt egy kétnapos agykontroll tanfolyamon, talán azért is, mert a nagymamája egy ilyen kurzuson sok hasznos tapasztalatot szerzett. Később még tovább is képezte magát, hogy a gondolkodásmódja még pozitívabbá válhasson. Képessé vált arra, hogy képzeletben levetítse maga előtt a következő versenyét, a rajtkőhöz érkezéstől a táv teljesítéséig, „beállítsa” magát a szükséges részidők teljesítésére. Hatékonyan alkalmazza a tanultakat, és erre újabban nagy szükség is van, mert élesedik a tehetségek között a rivalizálás, az adok-kapok. Az agykontroll az iskolai munkájában is érezteti a hatását. Könnyen tanul, jók az eredményei. Természetesen, mint minden sportoló, Ajna is szembesült már azzal, hogy mit jelent a fásultság, mi rosszat hoznak a mélypontok, és milyen érzés hetekig távol lenni a szülői háztól. Úgy gondoljuk, hogy addig van minden a helyén, amíg kedvére úszik, és töretlen a fejlődése. Ha meg jönnek a nehézségek, edzőknek és nekünk szülőknek együtt kell azokon átlendíteni. Ráerőltetni viszont soha semmit nem fogunk” – szögezte le Késely Ajna édesapja.
Egerszegi Krisztina kedvence – a jól sikerült riói edzőtáborozás után – a jövő héten a téli rövid pályás bajnokságon áll rajthoz, majd gőzerővel folytatja a felkészülését élete első felnőtt világbajnokságára.

Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter-MOB, fotó: Utanpotlassport.hu/Facebook

Turi György: Pozitív élmények értek minket Rióban
2014. október 28. - Budapest

A Kőbánya SC úszói alig néhány napja tértek haza Rió de Janeiró-i edzőtáborukból. A csapat Turi György vezetésével már "szippanthatott" egyet a riói olimpia levegőjéből. A MOB Kiemelt Edző Programjának szakembere elismerően nyilatkozott a mob.hu-nak a Brazíliában tapasztaltakról.
A hónap műhelye-díj augusztusi győztes szakosztályának tízfős különítménye két hétig készült a dél-amerikai városban, nem titkoltan a 2016-os ötkarikás játékok jegyében.
Mint Turi György elmondta, fiatal kerettel utaztak, nyolc versenyzőt két edző kísért el. Velük tartottak a nanjingi ifjúsági olimpián is sikeresen szerepelt versenyzőik, a kétszeres aranyérmes Szilágyi Liliána, Szabó Norbert és Horváth Dávid, de nagy reménységüknek, a tizenhárom esztendős Késely Ajnának is megadták a lehetőséget.
A Kőbánya SC szakosztályvezetője arról számolt be, sok tapasztalatot szereztek, alapvetően pozitív élmények érték őket Rióban. Kellemes emléket hagyott bennük, hogy a leendő Olimpiai Falu helyszínén megépített uszodában edzhettek.
"Természetesen az volt a célunk, hogy minél többet tapasztaljunk a két év múlva esedékes olimpia helyszínével kapcsolatban. Szerettük volna az ötkarikás játékok előtt jó idővel megtapasztalni a helyi viszonyokat. Az első, amire nagyon kíváncsiak voltunk, az éghajlat, mely kellemes csalódást okozott. Azon a vidéken az európai téllel ellentétben a nyár közeleg, óriási forróságok voltak, sokszor 38 fokra is felkúszott a hőmérő higanyszála. A meleg azonban száraz volt, nem volt fullasztó, jó erre készülni. Az olimpia kicsit korábban lesz, akkor várhatóan még elviselhetőbb lesz az időjárás. Sok időt töltöttünk korábban meleg éghajlaton, például Floridában vagy Thaiföldön, elmondhatom, a riói idájárás volt a legelviselhetőbb számunkra. Kíváncsiak voltunk a létesítményekre is, láttunk egy makettet, ahol minden sportközpont, csarnok, uszoda megtalálható volt, így térben is el tudtuk képzelni a távolságokat. Hatalmas építkezéseket láttunk, melyek iszonyatosan gyors tempóban haladnak. Nagy a városban a forgalom, de a közlekedés rendezettnek látszik. Fontosnak gondoltam, hogy az étkezéssel, a konyhakultúrával kapcsolatban is benyomásokat szerezzünk, ezen a területen is pozitív élmények értek. Változatosan főznek, mindíg a kedvünkben jártak a vendéglátók. Egészséges kosztot kaptunk, sok fehér húst, halat, csirkét és rengeteg zöldséget szolgáltak fel" - foglalta össze a mob.hu-nak a mesteredző.
Szilágyi Liliána is pozitív élményként élte meg a riói összetartást. "Jó élmény volt a brazíliai edzőtábor. Hasznos volt látni, testközelből felmérni a helyszínt, a körülményeket. Az olimpiai ciklus félidejében már fontosnak tartom, hogy legyen képünk arról a helyről, ahol majd a sikeres kvalifikációt követően nagyot kell úsznunk. Ahogy Gyuri bácsi is elmondta, szembesülhettünk az aklimatizációval, a várható időjárással, éghajlattal, a közlekedéssel, az étkezési lehetőségekkel, na és láthattuk a helyszíneket, a távolságokat. Elmondhatjuk azt is, hogy mi már voltunk az Olimpiai Faluban is" - mondta a mob.hu-nak Lilu, aki London után második "felnőtt" olimpiájára készül.
Turi György azt is elmondta, a Kőbánya SC szervezésében most utazással együtt két hetet töltöttek a brazil városban, de jövő tavasszal a válogatottal ismét elutaznak a 2016-os játékok helyszínére, akkor három hetet terveznek Rióban tölteni az utazáson kívül, így több idejük lesz az aklimatizálódásra is, és a felnőtt versenyzők is testközelből élhetik meg az olimpiai készülődést.
Turi György - mint korábban nyilatkozta - büszke arra, hogy 1988 óta minden olimpián volt érmes tanítványa. Félúton Rio felé, látszik, van kikből merítenie...

Forrás: MOB/Vasvári Ferenc, fotó: MOB

Kőbányai örömünnep: A hónap műhelye-díjátadó
2014 szeptember 30. - Budapest

Nagy érdeklődés mellett vették át a Kőbánya SC úszószakosztályának képviselői az augusztusi teljesítményükkel kiérdemelt, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díjat és az azzal járó félmillió forintos sportszervásárlási utalványt. Az idei évtől létező százezer forintos Decathlon-közönségdíjat az OMS-Tata Iron Trade Vívó SE nyerte el.

A kiváló utánpótlás-nevelő műhelyek elismerésére életre hívott „A hónap műhelye”-díj afféle mini jubileumot ünnepelt, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu immár huszadszor tartott díjátadót.

Az augusztusi teljesítményével győztes Kőbánya SC úszószakosztálya pedig másodszor örülhetett: egy éve is elnyerte a elismerést, ráadásul „Az év műhelye”-díj is a Turi György vezette műhelyhez került.

Nem véletlenül nevezte unikumnak Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu-t működtető Mediabook Kiadó vezetője is a Kőbánya SC diadalát. Hozzátette: sikerük értékét növeli, hogy talán ebben a hónapban hozták a legnehezebb helyzetbe a kuratóriumot a szavazólapra felkerülő egyesületek, ugyanis az ötből három is nandzsingi ifjúsági olimpiai bajnokkal „versenyzett”, az UVSE pedig az U18-as világbajnokságot nyerő vízilabda-válogatott gerincét adta.

Fábián László, a MOB sportigazgatója gratulált a szakosztálynak, s egyúttal az úszószövetségnek is: a Gyárfás Tamás vezette szervezet munkája példaértékű lehet minden szövetség számára. Vas Gábor, a Decathlon sportigazgatója elégedettségét fejezte ki, amiért megalapították a díjat, s támogathatják a kiemelkedő műhelyeket. Kiemelte, a Kőbánya SC-vel ez szinte már befektetés, hiszen az előző sikerük óta is érmek garmadát nyerték.

Dr. Szabó Tünde, az úszószövetség főtitkára szerencsének érzi magát, hogy ilyen sikeres sportágban tevékenykedhet. Kiemelte: a Kőbánya SC-t igyekeznek példaként állítani minden egyesület elé, a feladásos rendszer és a gondosan összeállított edzői kollektíva az eredményesség fontos összetevője.

Turi György szakosztályvezető megköszönte az elismerésözönt, ám óva intett: nem szabad csak a dicséretekre figyelni, a negatívumokat is észre kell venni, hogy továbbléphessenek. Az örökös maximalizmusát jellemzi: fájlalta, hogy az idei országos bajnokságok egyikén, a békatalálkozón lecsúsztak az első helyről. Jövőre mindenképpen „behúznák” azt is. Év végén, „Az év műhelye”-díj átadásakor viszont ismételnének.

Hajdu Péter, a Kőbánya SC alelnöke nagy büszkeséggel méltatta az úszókat, akik sorra szállítják az eredményeket. Az elöljáró elmesélte: a nyár elején elvállalta, hogy folyamatosan frissíti a szakosztály közösségi oldalát, így aztán napról napra mást sem csinált, mint a eredmények sokaságát osztotta meg.

A közönségszavazáson első OMS-Tata Iron Trade Vívó SE edzője, Partali Csaba köszönettel vette át az oklevelet és az azzal járó 100 ezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. Elmondta, pici, céhes műhelyként emlegetik magukat, amely viszonylag kevés fiatallal, de magas színvonalon dolgozik. A Nandzsingban bajnok Esztergályos Patrik párbajtőröző az ékes bizonyíték erre.

Az átadót megtisztelte jelenlétével Kiss László szövetségi kapitány is, aki az 1970-es években fektette le a KSC-s szisztéma alapját még a Bp. Spartacusban. Élete munkájának nevezte ezt, és gratulált, hogy Turi György vezetésével tovább remekelnek az úszók.

Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója szokásos kérdezz-felelekjében a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliánát szólította meg. A 17 éves tehetség elmondta, nagyon hálás, hogy a Kőbányában és Gyuri bácsi keze alatt úszhat. A munka szeretetteljes közegben zajlik, s ha olykor nem is zökkenőmentes, ettől valódi közösség az övék: a nehézségeket és az örömet is megosztják.

A szeptemberi teljesítmények alapján október 5-ig lehet leadni a jelöléseket a következő „A hónap műhelye”-díjra.

Video

Forrás: www.utánpótlássport.hu

tovább

A kőbányai úszók másodszor "Az év műhelye" díjazottjai!
2014 szeptember 23.

A díj történetében először révbe ért az egyik korábbi díjazott: a 2013-ban „Az év műhelyének” is választott Kőbánya SC úszószakosztálya kitűnő augusztusi eredménysorával megnyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye”-díjat és a félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt.

A magunk mögött hagyott augusztus kiemelkedő sporteseménye a nandzsingi ifjúsági olimpiai volt, amelyen a magyar ifjak sikert sikerre halmoztak. A parádés eredménysor sejtette, az ítészeknek nem lesz könnyű dolguk az idei nyolcadik kiírásban.

Az ötös szavazólapra a számos, Kínában remeklő műhely közül a Hell Miskolc Judo Klub, a Kőbánya SC (úszás), az OMS-Tata Iron Trade Vívó SE, továbbá a Kaposvári Lovasakadémia SC és UVSE Vízilabda Sportegyesület került. A Kőbánya SC kiemelkedő eredményei meggyőzték a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu alkotta kuratóriumot is.

Méltán. Már az is nagy fegyvertény, hogy a nyolcfős nandzsingi úszóküldöttségben az egyesület három fiatalja is helyet kapott. Ráadásul Szilágyi Liliána junior-világcsúccsal nyerte meg 200 méter pillangót az ifjúsági olimpián, és a 100 méteren is diadalmaskodott. A remek időkkel a játékokkal azonos időben rendezett berlini felnőtt Európa-bajnokságon is érmeket szerzett volna a fiatal kiválóság. Harmadik számában, 50 m pillangón ugyancsak fináléba jutott, és alig maradt el a dobogótól, negyedik helyen végzett. A klubtársa, Szabó Norbert szintén a dobogóra állhatott: 200 méter vegyesúszásban szerzett bronzérmet. A harmadik kőbányás induló, Horváth Dávid minden számában döntőbe került: 50 és 200 méter mellen az ötödik, 100 méter mellen a hetedik helyen zárt.

A 2013-ban előbb a hónap, majd az év műhelye díjat elnyerő egyesület hagyományosan híres az utánpótlás-neveléséről: napjainkban Turi György vezetésével klasszisok sorát adja a sportágnak.

A végeredmény itt tekinthető meg:
http://www.utanpotlassport.hu/a-honap-utanpotlasnevelo-muhelye/eredmenyek/2014-2/augusztus/
Forrás: www.utanpotlassport.hu

Újabb világbajnoka van Kőbányának!
2014 szeptember 7. - Balatonfüred

Orosz Ádám személyében a Kőbánya SC is adott versenyzőt a világbajnok junior csapatnak. Ezzel megszületett a második magyar arany a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó világbajnokságon: a Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta trió fantasztikus teljesítményt nyújtva megnyerte a csapatversenyt!

Új világbajnokunk így nyilatkozott:
Az volt a feladatom, hogy figyeljek Nikire, ne hagyjam el őt, illetve Attilával is tartsam a kapcsolatot. Most nagyon jó volt a víz, és a hullámok is, ráadásul amikor épp nem volt tele vízzel a fülünk, a közönséget is hallottuk. Sokat jelentett a biztatásuk. Bár elvileg Nikinek volt legnehezebb dolga, hogy bírjon követni minket, azért én is kiúsztam magam.

A csapat két másik tagja és a szövetségi kapitány is értékelt.

Kiss Attila:
Mivel én úsztam elöl, nekem kellett tájékozódnom, és vezetnem a csapatot. Diktáltam a tempót, de közben nagyon figyelnem kellett hátra is, hogy ne hagyjuk el a Nikit. A verseny alatt azt éreztem, hogy a tempónk jó, visszaköszönt az, hogy összeszokott a csapat, de azt nem tudhattuk, a többi csapat hol tart, ezért izgalommal vártuk, míg az utolsó csapat is beér – most pedig kimondhatatlanul boldogok vagyunk!

Kiss Nikoletta:
Nagyon kiúsztam magam, már tegnap, az egyéni után is az éreztem, hogy az utolsó erőtartalékaimat mozgósítottam. Viszont mondtam a fiúknak reggel, hogy én ugyan nem engedem őket haza érem nélkül. Épp ezért ebbe az úszásba mindent beleadtam, az utolsó, utolsó, utolsó erőmet is, és eléggé kivagyok. Végig jól tudtunk beszélni egymással, a junior Európa-bajnokságon is együtt úsztunk, ráadásul rengeteget gyakoroltunk, így nyugodtan mondhatom, összeállt a csapat. Remekül úsztak a srácok, segítettek, egy pillanatra sem hagytak magamra.
Alig hiszem el, megvan a második arany is! Hihetetlen érzés, és főleg azért, mert a srácok miatt is úsztam, és így együtt győztünk, együtt ünnepelhetünk!

Gellért Gábor szövetségi kapitány:
Most jött vissza, mennyit számít, hogy a három gyerek együtt tudott készülni. Már az Eb előtt is volt egy hét közös munka, itt további három, és ez rengeteget számított. Hogy szemléltessem: nem mindegy, hogy valaki egy autó vagy egy busz mögött biciklizik – az, hogy egymás lábvizén haladnak, száz méterenként három másodpercet jelent az utolsóként úszó lánynál. A rajt előtt minden egyes nap gyakoroltuk a csapatformációt, négyszáz métereket úszattunk velük, hatszor-nyolcszor, aminek az volt a lényege, hogy a két fiú érezze pontosan, Niki mennyit bír, különösen, amikor kicsit fáradtabb. Mert itt pontosan az a lényeg, hogy a lány sebességét érezzék az elöl haladók. Az is sokat számított, hogy három napig a pályán is gyakoroltunk, azaz pontosan bemérték a tájékozódási pontokat a srácok, akik elöl haladtak – ez ebben a sportágban rendkívül sokat számít. Egy-két érmet reméltünk, most már van négy, ebből két arany – fantasztikusan teljesítettek a versenyzők!

2. junior nyíltvízi úszó világbajnokság, Balatonfüred
Junior csapatverseny (3km)
1. Magyarország 33:26.1
(Kiss Attila, Orosz Ádám, Kiss Nikoletta)
2. Oroszország 33:34.4
(Anton Jevszikov, Kirill Beljajev, Anasztaszja Azarova)
3. Brazília 34:26.4
(Marcus Silva, Yagoh Watanabe, Viviane Jungblut)

Dicséretesen helytállt és végül a negyedik helyen végzett a Miksi Richárd, Drigán Zoltán, Sztankovics Dóra összetételű együttes az ifjúsági csapatversenyben, a junior nyíltvízi úszó világbajnokság zárószámában.
Ebben a csapatban Drigán Zoltán képviselte a Kőbánya SC-t, aki így nyilatkozott a verseny után:
Az elején kicsit nehezen szoktunk össze, viszont a második körben már sokkal jobban tudtunk egymás után menni. Figyeltem Dórira, hogy amikor Ricsi picit el is húzott, a lábvizemen tudjon maradni. Hihetetlenül izgultam, hogy sikerüljön felállni a dobogóra, de a negyedik hely miatt sem lehetünk csalódottak.

tovább

Cseh László 100 m pillangón ezüstérmet szerzett.
2014 augusztus 23. - Berlin

Kőbánya olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmese, aki a pénteki elődöntő után szétúszásra kényszerült a finálés szereplésért a francia Mehdy Metellával, lassan kezdett, csak nyolcadikként fordult, de aztán szédületes hajrával a második helyre jött fel 51.89 másodperces idejével. Így értékelt: "Azért ez a fél másodperc túlzás, ennyivel már hadd ne kapjak ki százon. Szerintem tudtam volna hasonlót úszni, ha nem kezdek ennyire lassan. A tanulság az, hogy kicsit többet kell ezt a számot gyakorolni év közben, mert egyébként végig jól éreztem magam a vízben, egy pillanatig sincs olyan érzés bennem, hogy elfáradtam."

tovább

Újra nyert a Pillangókisasszony!
2014 augusztus 22. - Nanjing

Szilágyi Liliána a 200m pillangó után 100m-en is aranyérmet nyert 57,67 mp-es eredménnyel a nanjingi ifjúsági olimpián magyar idő szerint pénteken délben.
Lilu kissé beragadt a rajtnál, kétségbeesésre azonban nem volt ok, hiszen fordulásnál már ő vezetett 27,15-tel Jufei Csang előtt.
A második 50-en egy pillanatig sem volt veszélyben a győzelme, tartani tudta hatalmas tempóját, végül 28 századdal utasította maga mögé kínai riválisát.
Szilágyi Liliána láthatóan elérzékenyülve ünnepelte aranyérmét a célban, és az érzés aligha volt ismeretlen számára: korábban 200 méteren sem talált legyőzőre.
Érdekesség, hogy abban a döntőben szintén a kínai Jufei Csang és az ausztrál Brianna Throssell állhatott fel mellé a dobogóra.
Az aranyérmet, akárcsak legutóbb, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja adta át Lilunak.
A kőbányás különítmény termése: két aranyérem, egy bronzérem, három ötödik és egy hetedik hely. A magyar úszócsapat 99 pontjából 36-ot a KSC termelt. Az olimpiai pontok tekintetében 54-ből 20 Kőbányáé!

tovább

Cseh László - sorozatban ötödször - Európa-bajnok 200 vegyesen, Kozma Dominik negyedik!
2014 augusztus 20. - Berlin

Laci remekül kezdett, pillangón csak Markus Deibler volt jobb nála, de háton hatalmas előnyt szerzett. 150 méternél, a mellúszás végére hat századdal visszaelőzte a német, a végén négyen együtt érkeztek, fantasztikus hajrában, ahol Laci nyúlt be legjobban és végül 7 századdal nyert a német Philip Heintz előtt, a harmadik a brit Roberto Pavoni lett.
A döntő utáni nyilatkozata: "Na, ez baromi nagy mák volt! Ez volt életem legszorosabb győzelme Európa-bajnokságokon. Sajnos, a mell nem volt úgy összerakva most, ahogy szerettem volna - ha az működik, akkor nem lett volna ennyire szoros a vége. Viszont néha kell ennyi izgalom nektek is, nem?"
Persze, kell, csak azóta többen lettek a kardiológiai ügyeleten.

Kozma Dominik 200 gyorson, csupán 13 századdal lemaradva a bronzéremről a negyedik helyet szerezte meg. Ezt nyilatkozta:
"Na már ezért megérte: végre meghaltam a végére. Jó volt, baromi jó, nem zavar, hogy nem lett meg az érem. Persze, álmodtam jobbról, mindig álmodunk, de semmi gond, hogy most nem lett még meg. Ehhez a számhoz kell a rutin, Agnel is megmutatta ma, nagy klasszis, az egyes pályán lett dobogós. Ez életem első Eb-je, amikor mindenki itt van, úgyhogy ez a negyedik hely nagyon értékes. Majd jövőre a vébén odaverek nekik keményen!"

tovább

Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai bajnok új ifjúsági világcsúccsal
2014 augusztus 18. - Nanjing

Aranyérmet nyert a KSC versenyzője, Szilágyi Liliána a nanjingi Ifjúsági Olimpián. Lilu 2;06,59-es idővel adta a múltnak a 2;08,10-as időeredményt. Ideje a felnőtt világranglistán a harmadik helyre sorolta versenyzőnket.

A MOB honlapján interjút is olvashattunk vele.

- Ritkán látni valakit ennyire örülni, igaz, életed első ifjúsági olimpiai aranyát nyerted. Amit viszont utána rendeztél, az valami szenzációs volt, amit pedig a medencében úsztál, az szintén.
- Igen, nem szoktam ennyire kitörően örülni. Igazából úgy álltam hozzá, hogy nyerni fogok. Tudtam, hogy nyerek. Jó, persze ezt utólag végképp könnyű mondani, de tudtam, hogy győzök, és nem volt nagyon kétségem se. Mégis, mikor megláttam, hogy nyerek – még mindig alig tudom elhinni, hogy tényleg sikerült. Átléptem egy olyan határt önmagamban, amit nem hittem volna, hogy sikerül. Nagyon jó érzés.

- És mitől sikerült átlépni ezt a határt? Ez pszichés dolog volt?
- Pszichés, persze. Egy sportolónak a pszichéjét a legnehezebb kezelni. Nekem az elmúlt fél évben nagyon nagy hullámvölgyeim voltak, és sikerült úgy megoldanom ezt, hogy jól jöttem ki belőle. Nagyon boldog vagyok.

- Azt mondtad viszont, hogy pont egy éve nagyon szomorú voltál, és ezért is olyan fontos számodra ez a siker.
- Igen, épp egy évvel ezelőtt halt meg a nagypapám (Gyarmati Dezső – a szerk.), és megfogadtam neki tavaly, hogy lesz a két ezüstnél fényesebb. Sikerült teljesítenem, amit megígértem. Neki ajánlom ezt az érmet.

- Tavaly a korosztályos világbajnokságon Dubajban lehajráztak ugyanebben a számban.
- Igen, és volt annak egy nagyon komoly tanulsága. Nagyon nagy meglepetés volt, nagyon nagy arculcsapás, hogy két tizeddel kikaptam. Az amerikai lány azóta sem úszott a közelében annak az idejének. Nem lehet elengedni az utolsó pár métert sem, mert bármi megtörténhet. Most végig küzdöttem, végigcsináltam, és sikerült.

- Szóval ott tudtál lenni fejben.
- A fejemben dőlt el, hogy én nyerek-e vagy sem. Testileg már készen vagyok, csak mentálisan kell még innen is sokat fejlődnöm, hogy az legyek, aki szeretnék lenni.

- Azt már felfogtad, hogy mekkora időt úsztál? Az egyéni legjobbadat majd’ két másodperccel megjavítottad, ez már a felnőttek között is európai, sőt világszínvonalú idő.
- Az az igazság, még nem igazán tudom felfogni, hogy én most tényleg itt vagyok. Most kezdem egy kicsit azt érezni, hogy Jézusom, tényleg megnyertem, és tényleg jó idővel. És nekem fog szólni a Himnusz, amire már évek óta várok. Nem tudom szavakba önteni…

- Ezt hívják boldogságnak!
- Igen, nem rossz érzés. Sikerült beteljesítenem az álmomat, sikerült megvalósítanom, amit elterveztem, és van még két számom. Azokban is igyekszem majd jól teljesíteni.

tovább

III. Országos Delfin Bajnokság
július 12-13. - Szombathely

Július 12-13.-án Szombathelyen a III. Országos Delfin Bajnokságon szerepeltek úszóink, ahol Kőbánya az egyesületek közötti pontversenyben a második helyen végzett 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szerezve.
A részletes eredmények:

tovább

Ifjúsági Európa-bajnokság
2014. július 9-13. - Dordrecht

Július 9-13. között a hollandiai Dordrechtben rendezték az Ifjúsági Európa-bajnokságot. Két kőbányai úszó is erősítette a magyar csapatot. Szabó Norbert 200 és 400 vegyesen másodikként, Horváth Dávid pedig 200 mellen harmadikként csapott a célba. A magyarok végül 3 arany, 4 ezüst, és 5 bronzérmet szereztek.

tovább

Úszóink Moszkvában vitézkedtek május 31-június 1 közötti hétvégén és szenzációsan szerepeltek.
2014. május 31. - június 1.

A mérlegünk 4 arany (Bokros Blanka, Horváth Dávid 2x, Késely Ajna), 2 ezüst (Horváth Dávid, Késely Ajna) és 5 bronzérem (Késely Ajna 2x, Szabó Norbert 2x, Ollé Mónika). Ezen kívül 4 negyedik, 13 ötödik, 5 hatodik, 2 hetedik és 4 nyolcadik helyet szereztek versenyzőink.
A részletes eredmények a továbbiakban.

tovább

Budapest Open 2014
2014. április 17.-

tovább

Debrecen adott otthont az úszók CXV. Országos Felnőtt Bajnokságának
2013. június 26-29.

Egyesületünk az éremtáblázat tekintetében és a pontversenyben is az élen végzett.
Mérlegünk: 11 aranyérem, 9 ezüstérem, 6 bronzérem.
Gratulálunk mindenkinek, és további eredményes felkészülést kívánunk!

OB, EB és VB előtt Cseh László
2013. június 26-29.

Első alkalommal versenyez az olimpia óta magyar medencében a hétvégi százhalombattai rövid-pályás bajnokság előtt álló Cseh László, akit a sportpályafutásának folytatásával kapcsolatos elhatározásában az sem ingatott meg, hogy az elmúlt hetek Világkupa versenyein „csak” jól szerepelt, remekelni igazából egyetlen egyszer sem tudott.

tovább