A londoni bajnok, Tyler Cary is bekapcsolódik Cseh Lászlóék közös edzéseibe. - 2014. március 24.



Nem egyedülálló dolog, hogy két különböző nemzetiségű úszó-nagyság néhány napig vagy akár egy-két hétig is együtt edz, és igyekszik profitálni a közösen elvégzett munkából. Cseh László, a magyar úszósport kiemelkedő alakja szerencsésnek mondhatja magát, mert ezekben a napokban a három olimpián öt aranyérmet begyűjtő amerikai Ryan Lochte társaságában róhatja a távokat Észak-Karolinában, egészen pontosan a Charlotte-i "vizes" központban.

Ez már önmagában is kivételes lehetőséget jelent a számára, de mint arról a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának beszámolt, hétfőn egy újabb nagyágyú csatlakozására lehet számítani.

"Eddig három napon át edzhettem együtt Lochte barátommal, aki az idén tölti be a harmincadik életévét, és akit mindig is nagyszerű fickónak tartottam. Még legalább egy hét közös gyakorlás vár ránk, de mint azt a hétvégén megtudtam, hétfőn várhatóan bekapcsolódik a munkába Tyler Clary is, a 200 méteres hátúszás londoni olimpiai bajnoka. Erre a meglepetésre nem voltam felkészülve, de így még izgalmasabbá válik ez a mostani kihívás" - mondta Cseh László.

- Ha nem titok, és nem indiszkrét a kérdés: ez most egy, a szövetség, vagy a Kőbánya SC által finanszírozott edzőtáborozás, vagy annak költségeit Cseh Lászlónak kellett előteremteni?

"Teljes egészében én állom a költségeket, ami igazából csak a repülőjegy kifizetéséből állt, mert itt vendégként kezelnek. Az első héten például Nick Thoman, olimpiai arany- és ezüstérmes lakásában helyezkedhettem el."

- Cseh László számára nem teljesen szokatlan a mostani helyzet, hiszen a közelmúltban már kétszer is külföldi edzőtársat választhatott magának...

"A később olimpiai és világbajnoki győztes dél-afrikai Chad le Clos társaságában előbb a szülőhazájában, aztán Budapesten a Kőér utcai uszodában is együtt edzettünk, ezen kívül az osztrák Dinko Jukiccsal is kipróbáltuk, hogy mi jó sülhet ki a közös munkánkból."

- A Charlotte-i "kísérlet" azt jelenti, hogy nap mint nap egy uszodában edz Lochte és Cseh László, sőt, egymás melletti pályákon?

"Igen, ez pontosan így van, méghozzá olyannyira, hogy ugyanazt az edzést ússzuk. A világszerte jól ismert vezetőedző David Marsh vezényel mindkettőknek. Az ő ötlete volt, hogy jöjjek ide,"

- Közismert dolog, hogy Lochte az úszás és a munka megszállottja, akivel nehéz a lépést tartani...

"Értem a célzást. Tényleg nagyon keményen edz, és én valamennyire próbálom a lépést tartani vele, de az első héten még szoknom kellett az edzések ritmusát és fajtáját. Csak a vízi munkánk közös, az edzőteremben Ryan egészen más gyakorlatokat végez, mint én. A medencében viszont nincs mit rejtegetnie előlem. Eddig is tudtam, hogy nagyon erős és dinamikus lába van."

- Milyen eredményt vár Cseh László az észak-karolinai napok munkájától: belső megújulást, vagy olyan tapasztalatok leszűrését, amelyek az eredményeinek javulásában is megmutatkoznak?

"Legfőképpen egy újfajta edzésszemlélet megismerését, amit ha jónak érzek, be tudok majd építeni a mindennapi edzésmunkámba. Kétnaponta beszélek Turi Györggyel az edzőmmel, legutóbb szombaton is volt egy hosszabb konzultációnk. Elmondom neki, hogy mit tapasztalok és eddig milyen érzések alakultak ki bennem."

- Valami meglepő dologról is említést tett a mesterének?

"Jelenleg 33 méteres medencében folynak az edzések, és ez nagyon meglepett. Büszkén említettem, hogy a Kőér utcában is ugyanilyen hosszú a pálya. Jól érzem magamat. Csütörtök este közös vacsoránk volt a csapat több tagjával, nagyon kellemes élményekkel gazdagodva búcsúztam el az amerikai fiúktól" - ezzel zárta a beszámolóját Cseh László.

(Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter)